Cursussen vanuit Zuid Spanje, Mallorca & Ibiza

Overzicht met routes in Zuidportugal Spanje
Impressie van het vaargebied Cadiz Ibiza-Mallorca

Gibraltar
Zeilen door de straat van Gibraltar is een onvergetelijke uitdaging: waarbij de route van west naar oost de meest uitdagende is. Stroming, harde wind, veerponten en de verkeersscheidingssystemen vragen om een zorgvuldige voorbereiding. La línea (nog nét in Spanje) is een rustiger alternatief dan de soms drukke havens in Gibraltar zelf. Met een kabelbaantje kun je naar de top van de rots voor een spectaculair uitzicht.

Historisch gezien is er altijd veel gedoe geweest over dit stukje Engeland op het Iberisch schiereiland. Voor moderne zeevaarders met een EU-paspoort is het goed te weten dat Gibraltar sinds december 2020 onderdeel is van de Schengenzone.

Zeilen op de Middellandse Zee
Langs de kust is het doorgaans relaxed zeilen met een gematigde wind. Iets verder op zee krijg je te maken met verschillende weersystemen die behoorlijk onvoorspelbaar, afwisselend en uiterst lokaal kunnen optreden. We zijn aan boord dus altijd op alles voorbereid. Het uitgangspunt dat 9 dagen rustig weer gevolgd wordt door een storm, schijnt doorgaans te kloppen. De wind kan voor een behoorlijke deining zorgen.

Malaga
Naast Gibraltar en Almeria is Malaga een van voornaamste havens van de Costa del Sol. De kleine jachthaven is vaak druk; reserveer van tevoren. Ankeren ten oosten van de haven is ook een optie. De Moorse invloeden zijn in de stad nog goed te ervaren. Zoals in het Alcázaba, het kleine broertje van het Alhambra in Granada, maar dan veel minder druk. Aanrader!

Almeria
Vanaf Malaga naar Almeria zijn er onderweg legio baaitjes waar je op 100 meter van het strand kunt ankeren. De blauwe zee, bergen op de achtergrond: en je hebt dat ultieme vakantiegevoel te pakken. Havens vind je er ook volop, bijvoorbeeld die van Almerimar (een van de beste langs de kust). Almeria zelf is heel charmant, met een wirwar aan historische straatjes, winkels en tapastentjes.

Cartagena
Cartagena, aan de Costa Blanca, is een van de mooiste natuurlijke havens van de wereld die al meer dan 2250 jaar in gebruik is. Overal in de stad zie je de geschiedenis terug. Zo werd deze plek  al door Hannibal gebruikt als uitvalsbasis voor zijn tochten. Tegenwoordig vooral bekend om de zoete likeur Cuarenta y tres (Licor 43). Voor de liefhebbers is er de Experiencia 43, rondleiding en proeverij in de fabriek.

Alicante
Zeilhoofdstad van Spanje: sinds 2008 het decor van de start van de Volvo Ocean Race; bezoek hier dus het inspirerende Volvo Ocean Race Museum. Aanrader: een wandeling tussen de palmbomen over de Explanada de España. Een paar zeemijl uit de kust ligt Tabarca eiland. Een beschermd maritiem gebied waar je geweldig kunt snorkelen.

Impressie van het vaargebied Alicante-Ibiza-Mallorca

Valencia

Aan de Costa del Azahar ligt de derde grootste stad van Spanje, de stad van lome zandstranden, sinaasappels én geweldige paella. Twee jachthavens, waarvan Marina Real Juan Carlos I (gebouwd vanwege de Americas Cup) het handigst is als je de stad wilt verkennen.

Islas Balerares

De Baleraren vormen één van de mooiste, meest gevarieerde zeilgebieden van de Middellandse Zee. Gezellige, drukke havens en bruisende stadjes. Maar ook volop idyllische, afgelegen baaitjes om te ankeren. De weersystemen, stroming en getij bieden een mooie gelegenheid om je meteokennis en zeilvaardigheden aan te scherpen. Het weer is doorgaans warm en zonnig, met een lekkere, warme wind.

Ibiza
Vanuit Valencia (78 ZM) of Dénia (50 ZM) zetten we koers naar Ibiza. Niet alleen een feesteiland voor nachtclubbers, maar ook een feest om te zeilen. Vind een plaatsje in een van de havens of in een ankerbaai (let op: anker alleen waar het is toegestaan, of riskeer een zeer stevige boete) en verken het eiland. Tip voor ultieme tapasliefhebbers: El Zaguan in Ibiza City.

Mallorca
Een eiland van contrasten. Het noorden en oosten is bergachtig met overal baaien langs de kust. Het zuiden en westen is heuvelachtig met voornamelijk zandstranden. De keus aan havens is groot, maar ligplaatsen zijn moeilijk te vinden in de zomer. Ankeren kan gelukkig op veel plaatsen. Cool uitje op het eiland: de grotten van Drach waar je met een boot het grootste ondergrondse meer van Europa rondvaart.