Courses and trips in Portugal

From Lisbon to Portimao
The Portuguese are true pioneers in sailing: in the 15th century they hoisted the sails and ventured into seas never sailed before. They started with a nice boost: on the west coast you benefit as a sailor from the 'Nortada', a constant wind direction, which usually comes up from 12 noon and increases considerably in the afternoon. At the end of the day, there is even extra 'sea breeze' due to the warming of the country. Which of course guarantees spectacular sea sailing and great speed.

De keus in havens en baaitjes om te ankeren is enorm. Het aanwijzen van de allermooiste zeilbestemming is daarom lastig, maar de baai van Cascais (bij Lissabon) en de baai van Lagos (Algarve) zullen we zeker aandoen tijdens de trip.

Lissabon
Vanuit Cascais een half uurtje met de trein, of 15 zeemijlen over de Taag. Het rijke -maritieme- verleden van Portugal zie je hier overal terug. Statige monumentale gebouwen, vaak in verval, maar dat geeft juist charme en een unieke sfeer. Houd je van zoet? Dan even langs ‘Pasteis de Belém’, vlakbij de jachthaven Belém, voor de allerbeste Pastel de Nata (custardtaartje) van Portugal. Gek op zee en geschiedenis? Dan tref je in het Museu de Marinha wereldwijd een van de mooiste collecties over zeevaartgeschiedenis.

Cascais en de baai
In dit stijlvolle kuststadje aan de monding van de Taag vind je de grootste jachthaven van de Portugese Rivièra. Vanuit deze ‘Marina de Cascais’ is het maar een klein stukje lopen (15 minuten) of varen langs de kust naar de Boca do Inferno. Kalkstenen rotsformaties waar door eeuwenlange erosie gaten in de rotsen zijn ontstaan waardoor nu ‘duivelse’ geluiden te horen zijn. De baai kan druk zijn met allerhande watersporters, zo zagen we zelfs een SUP-yoga klas op zee!

Vaar je verder naar het zuiden? 

Sesimbra
Compacte haven met ruim 200 plaatsen plus genoeg gelegenheid om te ankeren. Ideale uitvalsbasis voor een zoektocht naar fraaie, ingesloten strandjes, waar je met de dinghy zó bent. Wandelen kan volop in het natuurpark Parque Natural da Arrábida dat grenst aan zee en de bergen. Tegenover het strand Praia do Portinho ligt een klein eilandje, Pedra da Anixa dat een zoölogisch reservaat herbergt onder water: maskers en snorkels mee.

Sines
Sfeervol stadje met prachtige ankerbaai. Geboorteplaats van zeeheld en meesternavigator Vasco Da Gama. De ontdekkingsreiziger die als eerste de wereld rond zeilde en daarmee bewees dát ze rond is. In het kasteel dat je vanaf zee ziet liggen, is Da Gama geboren.

Cabo de Sao Vicente bij Sagres
In de buurt van Sagres ligt misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende plek van Zuid-Portugal: de Cabo de São Vicente. De meest zuidwestelijke kaap van Europa. Totdat Da Gama zijn reis naar India maakte, werd gedacht dat deze kaap het einde van de wereld was. Leuk om even bij dat wereldbeeld stil te staan. Bovenop natuurlijk een vuurtoren (voorheen een fort) die je kunt bezoeken en waarvandaan je beide kuststroken kunt zien. Iets verderop ligt het 16e -eeuwse fort ‘Fortaleza de Sagres’ dat een cruciale rol speelde in de tijd van de grote Portugese ontdekkingen. De zee die westelijk van Sagres zeer woelig is, wordt kalmer naarmate je meer richting het oosten vaart

Baaien langs de Algarve
Zodra we zuid om de Cabo Sao Vicente zeilen, kunnen we rekenen op wat rustiger water en wat meer beschutting tegen de deining van de oceaan. Langs de 200 kilometer lange kust van de Algarve vinden we geweldige rotsformaties, grotten, zandstranden en volop veilige havens. De ene nog fraaier dan de andere. En dan zijn er natuurlijk nog de ankerbaaien, met uitzicht op de mooie kust en de azuurblauwe zee. Het vakantiegevoel in optima forma en ideaal om het ankeren te oefenen.

Lagos
De Marina de Lagos  is onderscheiden met de Euromarina Anchor Award en bevindt zich in een van de grootste baaien van Europa. Het plaatsje zelf is erg sfeervol, met een hippe vibe, veel sporen uit de Moorse tijd en overal de levende scheepvaartgeschiedenis van de Portugese ontdekkingsreizigers. Praia Dona Ana, in het zuiden, is een van de beroemdste stranden van de Algarve.

Portimão
Mooie mix hier van authentiek vissersstadje en moderne, toeristische trekpleister. De haven is diep met een ruime invaart. Vanuit Marina de Portimão kunnen we de Arade rivier op die bevaarbaar is tot het plaatsje Silves: ideaal voor instructie en oefenen. Of zuidwaarts de uitdaging van de woeste oceaandeining opzoeken. In het Museu de Portimão ontdek je hoe het stadje precies aan haar welvaart komt: door het inblikken van sardientjes en makreel. Het museum is gevestigd in een van de voormalige conservenfabrieken.