RYA Sea Survival & OPST

« Back to overview

Make your own sailing plan

There are no trips in your sailing plan yet

Leuk dat je nadenkt over een cursus Operational Personal Safety Training en Sea Survival! Zoals je hebt kunnen lezen is het een cursus die geschikt is voor veel typen zeilers, want de inhoud is voor heel veel zeilers interessant. Of je nu frequent lange afstandswedstrijden vaart, eenmalig inschrijft op een uitdagende toertocht of zoals heel veel deelnemers je kennis en vaardigheden wil vergroten, iedereen leert op zijn of haar eigen niveau bij. Voor wedstrijdzeilers of deelnemers aan een toertocht kan de certificering een vereiste zijn.

Vergis je niet, het is een intensieve en praktijkgerichte cursus gericht op lange afstands zeezeilen waarbij niet direct een haven in de buurt is of hulp ingeroepen kan worden. De praktijksituaties zijn dan ook reëel en soms confronterend. Basiskennis is niet vereist, maar een voorbereiding op de cursus loont absoluut.

De cursusdagen en ook de lesblokken zelf bestaan uit een combinatie van theorie, oefeningen in het lokaal en vaardigheidsoefeningen op specifieke trainingslocaties. Op beide dagen is er voldoende ruimte voor een leg stretch, kop koffie en kennismaking. Ook voor de lunch wordt gezorgd, deze is bij de prijs van de cursus inbegrepen. Je zorgt zelf voor ontbijt, diner en in voorkomend geval een overnachting.

De cursusdagen starten zowel op zaterdag als op zondag om 09:30 uur in het leslokaal van de Zeezeilers te Harlingen. Op zaterdag stopt de instructeur het programma om 17.30uur en er is, voor diegenen die dat willen, ’s avonds ruimte om te overleggen over de thuiswerk opdracht of met elkaar wat te eten in het centrum van Harlingen. Op zondag eindigt de cursus om 17:30 uur na een certificaatuitreiking voor diegene die voldaan heeft aan alle opdrachten en de toetsen voldoende heeft gemaakt. Het loont dus om in de buurt of op bereisbare afstand te overnachten

We zien je graag terug in de cursus Operational Personal Safety Training en Sea Survival!


Meer details & aanvullende informatie voor de seasurvival

Voor wie is deze cursus? - Wedstrijdzeilers die een certificaat nodig hebben
- RYA Yachtmasters die hun certificaat Commercial Endorsed willen maken
- Lange afstandzeilers die goed voorbereid willen zijn
- Zeilers die kennis willen nemen van veiligheid aan boord

Leeftijden variëren, gemiddeld 25- 50, gemiddeld man/vrouw 80/20.

Voorbereiding & opdrachten

Voorafgaand aan de training ontvang je het SEA SURVIVAL HANDBOOK van Keith Colwell, uitgegeven door de Royal Yachting Associaton (RYA). Het doornemen van het boek geeft je de basiskennis om de verdiepingen in de lesstof goed te kunnen volgen en onderling in de cursus te discussiëren over een passende benadering of oplossing van een probleem.

Naast het boek ontvang je ook een persoonlijke en praktisch toepasbare opdracht. Deze opdracht maak je individueel en het is onderdeel van het assessment dat naast toetsen leidt tot certificering.
Iemand anders in de cursus heeft dezelfde opdracht waardoor sparren met elkaar bijdraagt aan een betere uitkomst van de opdracht. De uitkomsten van alle opdrachten worden onderling gedeeld, dus je neemt ook nog bruikbare oplossingen mee naar huis of aan boord van het eigen schip. Denk bij de opdrachten bijvoorbeeld aan het samenstellen van een grab bag of het uitwerken van een noodprocedure.

De opdracht stuur je een week voor aanvang in aan de instructeurs, die je voorzien van feedback.

Wat neem ik mee?

- Kopie van de thuiswerkopdracht
- Het eigen reddingsvest voor gebruik tijdens een vaardigheidstraining
- Compleet zeilpak met laarzen voor gebruik tijdens een vaardigheidstraining
- Set droge kleren
- Aanteken materiaal
- Sea Survival Handbook (eerder thuis ontvangen en bij de prijs inbegrepen)
Impressie programma

Op zaterdag wordt doorgaans de volgende lesstof behandeld en getoetst:
-          Veiligheidsbewustzijn
-          Veiligheidsmiddelen
-          Brandbestrijding, inclusief vaardigheidsoefening
-          Pyrotechnische middelen (noodvuurwerk), inclusief vaardigheidsoefening
-          Nood- en spoed- en veiligheidsverkeer op zee
-          Gezondheid van schipper en crew
-          MOB-preventie en MOB-recovery
-          Onderkoeling, koude schok en verdrinking

Op zondag wordt doorgaans de volgende lesstof behandeld en getoetst:
-          Het weer
-          Zwaar weer technieken
-          Zeilvoering
-          Damage control aan boord
-          Search and Rescue (SAR)
-          Verlaten schip
-          Reddingsvlotten, inclusief vaardigheidsoefening                   

Certificaat

Certificeren volgens de eisen van WORLD SAILING vindt plaats door een assessment van de instructeurs op basis van de thuiswerk opdracht, dagelijkse toetsen en uw begrip van de lesstof tijdens de cursus.
U bent vrij om niet deel te nemen aan onderdelen van de certificering of oefeningen, geeft u dat dan voorafgaand aan de cursus aan. U ontvangt dan geen certificaat. De lesstof en oefeningen zijn er echter niet minder om!

 Medisch

U neemt op uw eigen risico deel aan de oefeningen. Vooraf bent u verplicht, in vertrouwen uiteraard, de organisatie te informeren over relevante persoonlijke medische gegevens en medicatie.

De instructeurs

De instructeurs zijn allen zeilers en aangesloten bij de Zeezeilers. Zij ondersteunen deze cursus op vrijwillige basis en maken hierbij gebruik van hun ervaring, training en achtergrond. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig artsen, KNRM-redders, piloten, kustwacht personeel of militairen treffen die specifieke lesstof voor hun rekening nemen.

Wie zijn de instructeurs?

De instructeurs zijn allen zeezeilers en aangesloten bij de Zeezeilers. Zij hebben uit het werkveld alles met veiligheid te maken. Zij ondersteunen deze cursus op vrijwillige basis en maken hierbij gebruik van hun ervaring, training en achtergrond. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig artsen, KNRM-redders, piloten, personeel uit het kustwachtcentrum of militairen treffen die specifieke lesstof voor hun rekening nemen.

Waar kan je overnachten?

Je kunt eventueel overnachten in Hotel Centraal.
Geef bij hen aan dat je een cursus volgt bij de Zeezeilers en dan krijgt je korting.
Brouwersstraat 12
8861 CX Harlingen
Telefoon: 0517-412200
E-mail: info@hotelcentraal.com

Prijs Inclusief

Instructie op de diverse locaties, lunch, koffie en thee

Prijs Exclusief

Vervoer van en naar de op - afstapplaats. Ontbijt, Diner, Overnachting

Parkeren

Maandag t/m zaterdag is het betaald parkeren. Op zondag kun je gratis parkeren in Harlingen.

Op 5 minuten loopafstand vind je Parkeerterrein Spoorstraat, deze locatie is het goedkoopst voor de hele dag. Hier zijn ook laadpalen aanwezig.

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, op de afgesproken tijd afgelopen.