Eilandhoppen: La Gomera, Cran-Canaria

« Back to overview

Make your own sailing plan

There are no trips in your sailing plan yet

 

Avontuurlijk eiland hoppen tussen de Canarische eilanden. Ben jij er klaar voor om de wereld te ontdekken? Je horizon te verbreden en je grenzen te verleggen? Deze avontuurlijk reis biedt een mooie balans tussen actief kust- en offshore-zeilen in de Canarische najaarszon, leren zeilen, mijlen maken, verkennen van de mooie kusten, ontspannen, heerlijk eten en de typische Spaanse cultuur. Een cursus voor gevorderden zeilers die zelfstandig willen zeilen of dit stukje Europa willen ontdekken.

De route zal dan ook zeer gevarieerd en uitdagend zijn. Natuurlijk hoort in deze wateren ook af en toe een frisse ochtendduik, vers ontbijt, snorkelen, excursie of een hikingtocht aan de wal om ongebaande paden te verkennen.

Wie gaan ermee?


Vaargebied
De Canarische eilanden bestaan uit vier grote eilanden: Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria (hoofdstad Las Palmas) en Tenerife. Hier huren we dan bijvoorbeeld een auto voor een middag, voor een bezoek aan de 3000 m hoge Teide. Er zijn ook een paar kleinere eilanden, zoals La Palma, El Hierro (ook hier met mooie vergezichten) en La Gomera; een echt groen eiland met verrassende secret places.

Onze reis start op het eiland Gran Canaria. De eerste dag verzamelen we aan boord. Waarschijnlijk in de Marina van Las Palmas. De eerste en tweede dag staat in het teken van het vaarklaar maken van de Westwind en opfrissen van zeilhandelingen en de navigatie. Aan de hand van de wensen bepalen we het vaarplan. Bijvoorbeeld eilandhoppen naar Tenerife, Gomera of misschien wel Hierro. De Canarische Eilanden staan bekend als zonnige vakantiebestemming. De temperatuur in het gebied ligt in het najaar rond de 24-26°C overdag.

Boeken
Terwijl het in Nederland alweer winter wordt, kun je hier een avontuurlijke zeilweek met cursus volgen.

Praktische info
Je vliegt op Gran Canaria. De op- en afstap tijden zijn een indicatie. Jullie schipper neemt vooraf nog contact met je op over de exact ligplaats.

Meer details & aanvullende informatie voor de Canarische eilanden

Welke ervaring verwachten wij voor deze cursus?

Je hebt al minimaal 5 dagen of 100 zm met een kajuitjacht gezeild als volwaardig bemanningslid. Bijvoorbeeld een Basiscursus. Als je twijfelt, kun je altijd met het kantoor overleggen of dit de juiste reis voor je is.

Heb je meer ervaring dan zal de schipper je ongetwijfeld vragen of je taken als wachtleider, reisvoorbereiding, navigatie en de aanloop van een haven wilt doen.

Corona afspraken en maatregelen Op dit moment (okt 21) is goed vliegen met de voorzorgmaatregelen. In de plaatsen heb je mondkapjes op als je een winkel in gaat. We houden de geldende maatregelen en veranderingen (internationaal) nauwlettend in de gaten. we nemen contact op als daar aanleiding toe is. Belangrijk zijn hygiëne en veiligheid aan boord.

Voorbereiding

Het is essentieel dat je voor deze cursus parate kennis van de kustnavigatie hebt. Maar ook aanvaringsregels en een beetje meteo kennis. Je kan je inlezen in de
• Leidraad voor kajuitjachtzeilen van Richard Vooren.
• Een studieboek voor Vaarbewijs 2
• Theoretische Kustnavigatie

Aan boord is een pilot voor nauwkeurige info van de diverse havens

Cursusprogramma

Met deze zeiltocht zul leren zeilen. Je zet de eerste stappen met het zeilen met een kajuitjacht op groot water op de Oceaan.

• Je leert veel over het leven aan boord: je vaart in een wachtschema zodat je met alle taken aan boord wordt meegenomen en veel in actie bent.
• Zeilen met en op een kajuitjacht: sturen ten opzichte van de wind en zeilen op kompas, anticiperen op windvlagen, wisselen van zeilen, reven, overstag gaan en gijpen met een kajuitjacht.
• Benamingen knopen.
• Ankeren.
• MOB: kennismaking met man-over-boord-manoeuvres.
• Voor oefeningen met motor manoeuvreren is geen ruimte in havens en de planning. Al ben je al snel bezig met de grondbeginselen en mogelijkheden van controle over het schip. Eenvoudig afmeren en wegvaren. Je wordt handig met lijnen en stootwillen.
Navigeren: je raakt vertrouwd met kaartlezen, betonning en het herkennen van punten op de wal. Met het nemen van een zichtpeiling weet je waar je bent. De plotter is een zinvol hulpmiddel bij de navigatie.


• Vaarregels.
• Voorbereiding en het maken van een eenvoudige dagtochtplanning en rekenen met haalbare afstanden en havenaanlopen.

Certificaat

Al is dit niet echt een cursus zoals in Nederland Je zult veel leren gedurende de week. Als je voldoende vorderingen gemaakt hebt, kun je afronden met diploma CWO JaZ-I tidal. Vanaf 2021 is de CWO-certificering digitaal. Uiteraard hoeft een certificaat geen doel voor je te zijn. Je maakt zeemijlen voor CWO en/of RYA Certificering.

Adventure en actieve vakantie

Je beleeft een actieve zeilvakantie met andere enthousiaste zeilers. Er is ruim voldoende tijd om de wal op te gaan of een excursie te volgen. Denk aan de stranden op Gran Canaria, het fantastische vulkaan landschap van de Teide op Tenerife. Of de bossen en natuur op het eiland Gomera.

Wat neem je mee?

Overzicht met wat je meeneemt aan boord vind je bij: Wat neem je mee?

Specifiek voor de Canarische eilanden
Een kussensloop, een hoeslaken of een dunne slaapzak.

Kussens zijn aanwezig. Evenals Vito Hammer reddingsvesten. Verder vooral zonnige kleding en handdoeken. Denk ook aan een zonnebril, pet of hoed, zonnebrandmiddel, lippenbalsem, gymschoenen met zachte lichte zool. Dit alles verpakt in een opvouwbare reistas of plunjezak (geen koffer!). Een licht Zeilpak voor als we wat langer doorzeilen, regent of voor opspattend water. Het hoeft geen superzware kwaliteit te zijn.



Wie zijn jouw mede cursisten?

• actieve en avontuurlijke zeilers
• zeilers die nieuw vaargebied willen verkennen
• zeilers die zich willen verdiepen in de vaardigheden
• inschrijvingen zijn meestal individueel
• leeftijden variëren, gemiddeld 25 - 60
• man/vrouw verdeling gemiddeld 60/40

Het schip

We varen met de WestWind een kajuitjacht van ruim 13 meter, een Dehler Hanse 44, met 5 hutten en een dagverblijf. Door te varen met eigen schepen weet je zeker dat de schepen voldoen aan alle veiligheidseisen.

Communicatie na boeken

Je ontvangt de bevestiging van je boeking via mail. Hierna ontvang je geen mails meer van kantoor: alle informatie over je reis kun je namelijk op de website vinden onder Mijn gegevens.
• reis, hier zie je jouw medeopvarenden.

• zodra de instructeur bekend is, zie je ook de instructeur.
• je kunt berichten sturen. Bijvoorbeeld voor het delen van vluchtgegevens en samen reizen.

• Vaak stuurt de instructeur enkele weken van tevoren een welkomstmail. Eventueel met bijzonderheden, voorbereiding of boodschappen etc.

Met kantoor kan je natuurlijk altijd mailen voor
• Administratieve vragen
• Natuurlijk beantwoorden we ook graag je andere vragen.

• Afmelding. Deze moeten tijdig worden gemeld er gelden namelijk Annuleringsvoorwaarden.

Prijs Inclusief

Instructie, verblijf en overnachting aan boord, verzekeringen, Aantekening in digitaal CWO watersportpaspoort met certificaten en btw.

Prijs Exclusief

Vervoer van en naar de op- afstapplaats is exclusief.

Voor alle kosten aan boord wordt een boordkas opgezet.
Hiervan betalen we het eten, diesel voor motorgebruik (als niet getankt kan worden is dat € 4 / uur), 1 gasfles per week, eventuele havengelden. Gemiddeld 25-40 euro/dag. De bemanning heeft hier grote invloed op: afhankelijk van wat jullie eten en drinken, uit eten gaan, walbezoekjes en excursies, veel of weinig motoren en of jullie voor anker willen of niet. De schipper wordt gedurende de tocht vrijgehouden van de boordkas.

Vliegen

Je kan de zeilreis ruim van te voren boeken. Vluchten naar de opstap en afstapplaats regel je zelf. Als je een dag eerder komt of later weggaat kan het zijn dat vliegtickets goedkoper zijn. Dan moet je wel zelf een hotel/overnachting regelen. Als de reis wordt gecanceld, zijn wij niet verantwoordelijk voor reiskosten/tickets. Wel voor de kosten van de zeiltrip. De kans wordt steeds kleiner dat er Coronamaatregelen worden afgekondigd die verhinderen dat we kunnen varen.

Aanvang

Je verzamelt voor deze reis op de aangegeven tijd bij de boot. Je hoeft je dus niet eerder aan te melden. Vaak is de vorige bemanning nog aanwezig om schoon te maken etc.

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na schoonmaken en ontruimen, op de afgesproken tijd afgelopen.

.

.